Den "dårlige" hårføneren. Hvordan velger man den som forårsaker minst mulig skade på håret?

Bør jeg la håret lufftørke eller bør jeg bruke hårføner?

De fleste jeg kjenner velger å bruke en hårføner fordi denne løsningen definitivt er raskere, og samtidig hjelper dette redskapet med å style håret slik vi ønsker. Jeg strekker meg også ofte etter hårføneren, selv om jeg vet at den kan forårsake skader på håret mitt: den dehydrerer håret, floker det til, gjør håret statisk og forverrer tilstanden på det. Nøkkelen her er å finne fram til et kompromiss – en hårføner av høy kvalitet skader ikke håret like mye.

Jeg skal benytte dagens innlegg til å fortelle om hårfønere. Jeg skal fortelle deg hvordan du legger merke til de gode typene og hvordan du tilpasser dem etter behovene håret ditt har. I tillegg skal jeg avsløre et par hemmeligheter, og jeg håper virkelig jeg klarer å motbevise myten som forteller at alle hårfønere skader hårstråene våre. Tja, ikke alltid skal du se 🙂

Å føne eller ikke føne håret tørt? Dette er det store spørsmålet!

Om jeg skulle gitt deg råd om hva som er best for håret ditt hadde jeg definitivt sagt at en verden uten hårfønere er best.

Det er ikke noen vits å krangle med de som forteller at håret er sunnest når man lar det tørke i naturlig hastighet. De har rett, for rask hårføning kan gjøre at hårfibrene åpner seg, som til slutt fører til vanntap. På lang sikt fører dette til alvorlige hårskader.

Derimot bør det nevnes at ikke alle kan la håret sitt tørke på egenhånd. Noen ganger har vi ikke nok tid, men i de fleste tilfeller blir håret helt uregjerlig når det ikke tørkes med dette livsviktige hårstylingredskapet.

Og det er dette som gjør meg til en skikkelig hårfønersupporter, fordi håret mitt ser mye bedre ut når jeg bruker redskapet for å tørke hårstråene mine. Jeg tror at en hårføner av høy kvalitet – så lenge den brukes riktig – ikke bør skade håret. Derimot finnes risikoen alltid, eller hva?

Er ikke hårføneren like fæl som alle sier?

Det er umulig å telle opp alle mytene som har oppstått rundt bruk av hårfønere. Problemet som konstant gjentas omhandler skaden dette redskapet forårsaker på håret. For å være ærlig er jeg ikke like sikker på dette…

Det er sant at håret ikke liker å eksponeres for høye temperaturer fordi dette får hårfibrene til å åpne seg, tape vann og – sammen med vannet – mister håret også næring. Effekten? Dehydrert, matt, grovt og sprøtt hår med splitte tupper. Selvfølgelig kan dette skje, men kun når vi fortsetter å tørke håret for ofte ved å bruke varme luftstrømmer, og når vi holder hårføneren for nærme håret mens vi tørker.

Når den brukes riktig hjelper hårføneren med å:

 • style håret
 • lukke og glatte ut hårfibrene (kjølig luftstrømning)
 • forbedre effekten av masker, balsamer og naturlige oljer
 • forebygge mot krusete hår (ioniske hårfønere)
 • gjøre børstingen enklere

Hvordan skal man bruke hårføneren for å styre unna hårskader?

 1. Velg den riktige temperaturen – bruk av luftstrømning av middels varme vil gjøre at du unngår at hårfibrene åpner seg, som dermed forebygger mot hårskader.
 2. Hold hårføneren langt nok unna – om du ikke har hårføneren for nærme håret (altså ikke nærmere enn ca 20 cm), slipper du skader.
 3. Ikke bruk den kraftige luftstrømningen på hårføneren – den vanligste årsaken bak flokete hår er å sette luftstrømmen på HØY.
 4. Ikke føn håret mot vekstretningen – ved å tørke håret fra hodebunnen og nedover i henhold til retningen hårfibrene vokser i vil du gjøre håret mykt, glansfylt og enkelt å børste.
 5. Tilfør varmebeskyttelse – det er en skikkelig dårlig ide å bruke en hårføner om håret ikke er dekket med et beskyttende lag av et kosmetisk produkt som beskytter håret mot høye temperaturer.

Hårføningsteknikk vs. hårfønertype

Hva er viktigst: teknikken vi bruker når vi føner håret tørt, eller redskapet vi bruker til denne prosedyren?

For meg er disse spredt likt, altså 50/50. Selv om du følger de overnevnte fønereglene religiøst (valg av riktig temperatur, avstand osv.) kan du fortsatt forårsake skader på håret ditt: du kan ende opp med brente og statiske lokker. Dette er det som gjør valget av et redskap av høy kvalitet så livsviktig. Jeg vet hvilken hårføner som er best, og hvilke kriterier som bør følges når man er på jakt etter slike hårstylingredskaper.

Den beste hårføneren. Hvordan finner man den?

«Jo dyrere, jo bedre.» – Dette er akkurat det venninnen min ville sagt.

Men neida! En bra hårføner som ikke skader håret trenger ikke å svi i lommeboka. På motsatt side er ikke de billigste verktøyene de beste heller. Jeg anbefaler deg å ta en titt på hårfønerne som ligger i den middelsprisede produktgruppen. Stol på meg, det finnes et drøss med produsenter som tilbyr veldig gode redskaper som kan brukes hjemme. Trenger du virkelig en profesjonell hårføner?

Hva bør man tenke over når man velger en hårføner? Det finnes et par aspekter jeg alltid har friskt i minnet. Min mening er at en bra hårføner bør ha:

 • den utrolig nyttige «ioniske» egenskapen
 • minst 3 ulike temperatursettinger
 • kjølig luftstrøm
 • bekvemmelig størrelse og lett vekt
 • en roterende strømledning
 • sertifisert kvalitet
 • hverken for kraftig eller for svak blåseevne

Oppsummering:

En hårføner skader ikke håret vårt om vi bruker den riktig og behandler håret vårt med varmebeskyttende produkter før vi tørker det. Det som også er viktig er hvilken hårføner vi velger – de beste hårstylingredskapene tilbyr deg spesielle temperatursettinger og er ioniske.

Jeg håper at du etter å ha lest alle rådene mine klarer å velge en hårføner som ikke skaper for mye problemer for deg. Kyss og klem fra meg!

Camille

Hei, dette er Camille, velkommen til bloggen min om mote, helse, skjønnhet og livsstil, hvor jeg regelmessig publiserer omtaler og innlegg om kosmetikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *